Търсене

В СУ "Стоян Заимов" - Плевен се проведе конкурс за млади преводачи

В СУ „Стоян Заимов“ – Плевен вчера се проведе конкурс за млади преводачи Juvenes Translatores. Участниците са родени след 2001 година и за първи път ще се състезават за приза „Най-добър преводач в ЕС“. Учениците от XI а клас се вълнуваха от предстоящото състезание и бяха нетърпеливи да покажат своите умения в превода от английски на български език. Разбираха важността на задачата: да се състезават с участници от различни държави, да покажат знания и по чужд, и по роден език.

Организатор и ръководител на конкурса е Генералната дирекция „Писмени преводи“ на Европейската комисия в Брюксел. Целта на това международно състезание е да мотивира младите хора в изучаването на чужди езици, което ще ни сближи и ще спомогне за разбирането на различните култури. Същевременно се осмисля и важността на преводаческите умения.

СУ “ Стоян Заимов“ е избрано след регистрация и жребий и е едно от 17 участващи български училища . Победителят ще бъде поканен в Брюксел, заедно с избраните победители от другите различни държави участнички.