Търсене

"Лагерът Кайлъка" или съдбата на плевенските евреи през погледа на двама ученици от СУ"Стоян Заимов"


Екипът на наградения филм „Лагерът Кайлъка“. От ляво на дясно: Виолета Йорданова, учител по история в СУ „Ст. Заимов“, Плевен, Радослава Маринова, ученичка в СУ „Ст. Заимов“, Плевен, Милко Багдасаров, директор на СУ „П.Р. Славейков“, гр. Кърджали, Стефан Василев, ученик в СУ „Ст. Заимов“, Плевен


Във връзка с 10 март – Ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, на 23-ти април в гр. Кърджали се проведе конференция – „Холокост – никога повече“ и 78 -та годишнина от спасяването на българските евреи.

Покана за участие в конференцията получи и СУ “Стоян Заимов“ – Плевен.

Филмът „Лагерът Кайлъка“, посветен на съдбата на плевенските евреи, изготвен от Радослава Маринова и Стефан Василев от 10-ти клас, спечели първо място в категория видеоматериал.

Награждаването се проведе на 23-ти април 2021г. в Дом на културата – гр. Кърджали, където филма бе излъчен пред участниците и гостите на конференцията. Наградите връчи г-н Милко Багдасаров – директорът на СУ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Кърджали.

В деня на конференцията бе подписано и споразумение за сътрудничество във всички образователни и научни области между двете институции – СУ „Петко Рачов Славейков“ – гр. Кърджали и СУ „Стоян Заимов“ – гр. Плевен.

Радослава и Стефан разказват: „След като получихме покана да участваме в конкурса, потърсихме материали за историята на плевенските евреи, но бяха много малко, архивът липсва. Свързахме се с Дора Цемах. При срещата с нея, решихме да заснемем интервю. Тя ни предостави спомени на оцелели в пожара в концентрационния лагер в Кайлъка и решихме да включим и момент от трагичното събитие.

Филмът представя съдбата на българските евреи в концентрационния лагер в парк Кайлъка. Той бе заснет от Стефан Василев по сценарий на Радослава Маринова и любезното съдействие на г-жа Дора Цемах- председател на Организацията на българските евреи „Шалом“- гр. Плевен. Г-жа Цемах предостави спомени на оцелели лагерници в пожара през юли 1944 г. В заснетото интервю тя отговори на въпроси свързани със спасяването на българските евреи и отношението на плевенчани към депортираните еврейски семейства”

Филмът може да изгледате тук:


0 преглеждания0 коментара